Gehoorzaamheid is het belangrijkste onderdeel bij de africhting van jouw Duitse Herder. Het vormt de basis voor alles wat je met je Duitse Herder wilt gaan doen. Gehoorzaamheid komt overal van pas: tijdens de trainingen, bij jou thuis, tijdens een wandeling of op vakantie. Aan een gehoorzame en sociale hond hebben jij en jouw omgeving veel plezier. Bovendien vinden de honden het een feestje om samen met hun baas bezig te zijn en te dingen te leren.
Beginnende geleiders
Alle begin is vaak moeilijk. Dat geldt ook voor beginnende geleiders. Zij vinden de trainingen meestal veel lastiger dan de hond. Als beginnende geleider moet je, naast het letten op jouw hond ook namelijk letten op je eigen houding en gedrag. Dat is in het begin best wel moeilijk omdat je misschien nog onzeker bent en jouw eigen gedrag te overdreven vindt.
Trainingsaanpak
De honden en begeleiders voor de VZH-trainingen worden over het algemeen in kleine groepjes getraind onder begeleiding van onze trainers. De groepen bestaan uit honden met ongeveer hetzelfde niveau en circuleren van onderdeel naar onderdeel. De trainingen zijn voor hond en begeleider best wel intensief.
Honden en begeleiders die op willen gaan voor een IGP-examen worden, in geval van meerdere kandidaten voor een zelfde examen, voor wat betreft gehoorzaamheid altijd groepsgewijs en anders individueel getraind. Trainingen voor het pakwerk en speuren voor IGP-examens worden altijd individueel uitgevoerd, maar je gaat wel met een groepje naar de speelvelden.
Het begin is simpel maar vormt wel de basis
De trainers van onze kringgroep hanteren alleen positieve trainingsmethodes. In het kort komt dat hierop neer: enthousiast belonen van goed gedrag en negeren van ongewenst gedrag. Als beloning worden hierbij een balletje, voertjes, de zogenaamde clicker of een combinatie van deze beloningen gebruikt. Maak je hond helemaal gek op een beloningsballetje door er veel met hem mee te spelen. Na het spel berg je het balletje altijd op, zodat het exclusief wordt en blijft. Je zult dan al snel zien dat de hond dol op het balletje wordt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en vindt je hond dat balletje maar niks. In dat geval kun je een voertje (wat je later met de clicker kunt gaan combineren) als beloning voor gewenst gedrag gaan geven. Het krijgen en spelen met het balletje, het heerlijke voertje en later de klik van de clicker zijn voor je hond positieve prikkels: het levert de hond iets positiefs op. Dat gebruiken we dan als basis voor al onze trainingen.
Onderdelen gehoorzaamheidstraining
De onderdelen van onze gehoorzaamheidstrainingen zijn gebaseerd op de exameneisen van de trainingen voor VerkeerZekere Hond (VZH) en IGP (Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung). IGP kent drie moeilijkheidsgraden: IGP I, IGP II en IGP III. De training voor VZH vormt bij ons altijd de basis voor de IGP-trainingen.
Ons VZH-programma is er gericht op dat jouw Duitse Herder:
- Goed omgaat met soortgenoten
- Zich onbevangen gedraagt tussen mensen en honden onder alle omstandigheden
- Technieken aanleert (bijvoorbeeld: springtechnieken) om blessures te kunnen voorkomen
- Zich een deel voelt van het team met jou
- Uitstekend op jou is gericht
- Ervaart dat gewenst gedrag iets en ongewenst gedrag niets oplevert
- De opdrachten Voet, Zit, Af (liggen), Volg en Hier kan uitvoeren
- De opdracht Af kan uitvoeren met allerlei vormen van af- en verleiding
Daarnaast nemen we, wanneer de hond dat aankan of voldoende gehoorzaam is, ook al opdrachten uit het IGP-programma mee, zoals:
- De opdracht Vooruit (voor het vooruit sturen van de hond)
- Het commando Hoog (voor het springen over de haag en de schutting), mits jouw hond de daarvoor benodigde techniek beheerst (als voorbereiding op het apporteren)
- Revier (waarmee de hond leert naar en om een schuilplaats voor de pakwerker te rennen)
- Het stimuleren / opbouwen van de buitdrift van jouw hond op het veroveren van een lapje, rolletje, tasje en mouw op de pakwerker (als voorbereiding op het pakwerk)
Voor het trainen van gehoorzaamheid voor het IGP-examen volgen wij de richtlijnen van het IGP-programma zoals omschreven in het reglement. In 2025 worden er nieuwe IGP-reglementen ingevoerd.
Moet ik examens doen?
Nee, natuurlijk niet! Niets moet. Maar het, samen met jouw Duitse Herdershond, werken naar een bepaald examenniveau vormt natuurlijk altijd wel een leuke uitdaging en grensverleggend doel. Hierdoor worden mede-trainers ook enthousiast. Wil je objectief beoordeeld zien of je met jouw hond dit doel hebt bereikt, dan kun je opgaan voor examen. Zo niet, ook prima. Hoofdzaak is altijd dat je plezier beleeft aan het werken met jouw hond.