Manwerk of pakwerk is voor de hond een heerlijk spel om onder appèl de bijtmouw op de pakwerker te veroveren!

Pakwerk

Pakwerk of manwerk is het spectaculairste onderdeel bij de africhting van jouw hond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de hond hier absoluut niet scherp van. Integendeel zelfs. Bij het onderdeel appèl werd het belang van gehoorzaamheid al aangegeven en ook hier vormt gehoorzaamheid een belangrijke factor. Daarnaast wordt in de opbouw van het pakwerk veel gebruik gemaakt van de buitdrift van de hond. Jouw hond wordt hierdoor niet manscherp, maar zal het pakwerk eerder zien als een fantastisch spel om samen met jou de bijtmouw op de pakwerker te veroveren. Veel honden, afgericht op buitdrift, brengen de op de pakwerker veroverde bijtmouw, graag terug naar de pakwerker. Het spel is namelijk zo leuk, dat de hond dat nog eens wil doen! De trainer kan ook zonder problemen bij de hond komen tijdens het pakwerk. Jouw hond heeft namelijk helemaal zijn focus gericht op het veroveren van de bijtmouw en niet op de trainer of pakwerker.

Gehoorzaamheid

Naast het bijten op de bijtmouw, dient de hond ook correct de geleider te volgen naar de diverse onderdelen in het pakwerk. Hier komt dus ook gehoorzaamheid weer om de hoek kijken. Na het bijten moet de hond op een commando van de geleider de bijtmouw loslaten. Goede gehoorzaamheid vormt dan ook basis voor het effectief trainen van het pakwerk.

Trainingsopbouw

We beginnen al met pups vanaf 12 weken (na de tweede enting) met aanvankelijk pakwerk. Met een hengel en een lapje jute gaat de pakwerker de buitdrift van de pup stimuleren. Voor de pup is het een grappig spel: er vliegt een lapje voor je neus wat je natuurlijk probeert te pakken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want wanneer het hondje denkt dat hij het lapje te pakken heeft, springt het weer weg! Een uitdaging dus. Ben je echter slim en snel genoeg, gaat het je toch lukken het lapje te veroveren en kun je dit vol trots aan iedereen laten zien. Daarna wordt de uitdaging wat moeilijker gemaakt. Het lapje wordt namelijk vervangen door een bijtrol. Om deze bijtrol te pakken kunnen krijgen moet je hond toch weer wat slimmer, sterker en moediger te zijn. Ook wordt gehoorzaamheid belangrijker, want jouw Duitse Herder moet leren dat hij de bijtrol op het commando “Los” moet laten vallen. De volgende stap is dat een zogenaamde bijttas de bijtrol gaat vervangen. Ook nu moet je hond opnieuw slimmer, sterker en moediger zijn om de bijttas te kunnen veroveren. Het spel met de pakwerker is ook intensiever, omdat hij de bijttas niet zomaar even cadeau geeft aan de hond. De pakwerker maakt de uitdaging voor jouw hond zo ook steeds boeiender. De trots neemt ook toe wanneer de hond samen met jou, ondanks het (verbale) gedrag van de pakwerker, de bijttas toch heeft weten te veroveren. Tenslotte vervangt de bijtmouw de bijttas. Het veroveren ervan is voor de hond weer opnieuw lastiger en uitdagender. Dit vraagt ook nu weer meer geslepenheid en discipline van de hond en geleider, zodat je uiteindelijk op dit onderdeel van de africhting ook een examen kunt gaan doen.

Stokslagen

De “stokslagen” die de hond tijdens het pakwerk toegediend krijgt, gaan met een zogenaamde “softstok”. Dit is een buigzame staaf omwikkelt met erg zacht materiaal en leder. De hond ondervindt hiervan geen enkele pijn. Je kunt dit zelf testen door met deze softstok bijvoorbeeld tegen jouw dijbeen te slaan.

Moet ik examens doen?

Nee, natuurlijk niet! Niets moet. Maar het, samen met jouw Duitse Herdershond, werken naar een bepaald examenniveau vormt natuurlijk altijd wel een leuke uitdaging en grensverleggend doel. Wil je objectief beoordeeld zien of je met jouw hond dit doel hebt bereikt, dan kun je opgaan voor examen. Zo niet, ook prima. Hoofdzaak is altijd dat je plezier beleeft aan het werken met jouw hond.

Veel geleiders die voor het eerst op een kringgroep komen en een aversie tegen het pakwerk hebben, blijken na korte tijd toch met hun hond dit onderdeel te willen beoefenen. Men heeft ervaren dat het niet dat effect heeft wat men vooraf had gedacht (een scherpe hond).