Meedoen aan de ringtraining is altijd goed voor de socialisatie!

Ringtraining

Met ringtrainingen kunnen leden oefenen om uiteindelijk deel te nemen aan kynologische VDH evenementen, zoals clubmatches en fokgeschiktheidskeuringen, of aan internationale evenementen in bijvoorbeeld Duitsland. De ringtraining bevordert de socialisatie en conditie van de hond. Tijdens de ringtraining leren de honden hoe ze moeten het lopen en draven om de ring. Het zich presenteren binnen de ring vormt een belangrijk onderdeel. Verder raakt de hond tijdens de trainingen ook vertrouwd met harde geluiden, het controleren van het gebit en het meten van de grootte.

Hoe?

Minimaal twee mensen begeleiden de hond in de ring. Allereerst de voorbrenger (dat is degene die met de hond om en in de ring loopt) en verder één of meerdere aanroepers. Een aanroeper is meestal de eigenaar van de hond, of iemand waarmee de hond een goede binding mee heeft. De aanroepers hebben als taak de hond goed attent te houden, zodat de voorbrenger jouw Duitse Herder zo goed mogelijk kan presenteren aan de keurmeesters en het publiek.

Voorbrenger

Vaak hebben honden een vaste voorbrenger. Wanneer dit niet het geval is, vraagt de commissaris kynologie altijd iemand om met jouw hond te gaan lopen. Om dit goed te kunnen regelen, adviseren we je dringend om uiterlijk om 19:30 uur met je hond aanwezig te zijn. De commissaris kynologie maakt dan op basis van de aanwezige honden, hun leeftijd en voorbrengers een vaste indeling in een aantal groepen. Heb je zelf binnen je kennissenkring jonge personen, die graag de fijne kneepjes van voorbrengen willen leren, voldoende conditie hebben en ook graag met andere honden willen lopen, dan zijn ze van harte welkom. Dit om te voorkomen, dat er een tekort aan voorbrengers ontstaat.

Regels

Kom je later dan 19:30 uur, meld je dan altijd eerst aan bij de commissaris kynologie of de leider van de ringtraining. Zij kunnen dan bekijken of het nog mogelijk is om jouw Duitse Herder met een voorbrenger in een groep te kunnen voegen. Stap in ieder geval nooit zonder enige vorm van overleg met de commissaris kynologie of de leider van de ringtraining met jouw hond de ring in! Verder is het natuurlijk niet toegestaan om met een loopse teef aan de training deel te nemen. Reuen raken daar namelijk behoorlijk van in de war!

Voor welke leeftijden?

Je kunt al beginnen met de ringtraining met puppy’s vanaf de leeftijd van ongeveer 12 weken (dus eigenlijk na de laatste enting). Daarna tot en met seniore honden die nog voldoende in conditie zijn. Jong geleerd is oud gedaan, nietwaar?