Speuren

Van pups tot en met senioren: je kunt er mee speuren!

Speuren

Het speuren, ook wel afdeling A genoemd, is een erg mooi onderdeel waar je samen met jouw hond heerlijk in de natuur bezig bent. Je leert hierbij de hond voorwerpen te vinden die op een weiland of akkerbouwgrond waarop een spoor zijn uitgelegd. Jouw Duitse Herder moet hierbij het uitgelegde spoor volgen. De hond heeft bij het uitwerken van het spoor een speurtuig om waaraan een lijn van 10 meter lang is bevestigd. Je volgt hierbij de hond op 10 meter afstand, waarbij de hond tijdens het zoeken zo nauwkeurig mogelijk het spoor moet blijven volgen wat jij of iemand anders heeft uitgelegd. Wanneer de hond op het spoor een voorwerp aantreft, moet hij/zij dit duidelijk herkenbaar aantonen (verwijzen) door ervoor te gaan liggen of te zitten.

Wanneer beginnen?

Er bestaat geen leeftijdlimiet om honden te leren speuren. Je kunt het speuren trainen met een pup (jong geleerd is oud gedaan), maar ook met jonge en oudere honden.

Trainen

Het speuren trainen we op zondagochtend vanaf 09:30 uur op velden in de buurt van Hoogezand.

Examens

Je kunt, als dat jouw doel is, voor het speuren het examens afleggen op IGP I-, IGP II- en IGP-III-niveau. Indien jouw hond een goede speurder is, kun je zelfs het speurhond (SpH) I en II examen afleggen. Dit vergt wel veel oefening, maar jij en jouw hond zullen hier ongetwijfeld erg veel plezier aan beleven.

Spoorvormen

Voor elk examen worden diverse spoorvormen gehanteerd. Kijk op onze Downloadpagina voor de diverse spoorvormen en het IGP-reglement.